Ugródeszka - Pályázati felhívás

magyarorszag

UGRÓDESZKA - Társadalmi vállalkozásfejlesztő program mélyszegénységben élők életminőségének javítását célzó kezdeményezések számára

Örömmel tudatjuk, hogy a NESsT és a Badur Alapítvány közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programot hirdet azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű csoportok életminőségét hosszú távon javítsa fenntartható társadalmi vállalkozások támogatásán keresztül.

Az Ugródeszka program első, üzletviteli képzést nyújtó szakaszában 5 sikeresen pályázó szervezet vehet részt, amelyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumok alapján nyújtják be pályázatukat 2016. február 21-ig emailben, a palyazat@nesst.org címre.  A legsikeresebb üzleti tervet elkészítő résztvevő maximum 10.000 euró pénzügyi támogatást kap társadalmi vállalkozása beindításához vagy fejlesztéséhez, valamint a NESsT magyarországi portfóliójának tagjaként 2017. decemberig folyamatos szakmai támogatásban részesül.

A programra olyan szervezetek jelentkezését várjuk, akik mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű közösségeket segítenek, és szeretnének társadalmi vállalkozást indítani, vagy egy már működő és társadalmi vállalkozást megszilárdítani és növekedési pályára állítani. A jelentkezőktől elvárjuk, hogy elkötelezzék magukat egy komplett üzleti terv elkészítésére és vállalkozási készségeik fejlesztésére.

A Badur Alapítvány hátrányos helyzetű, szegény illetve mélyszegény közösségek életminőségét hivatott javítani programok támogatásával, fejlesztésével, esetenként kezdeményezésével. A londoni székhelyű alapítvány az Egyesült Királyságban, Laoszban és Magyarországon van jelen és működik együtt helyi vagy regionális civil szervezetekkel. A Badur Alapítvány támogatásai partnerei infrastrukturális és szakmai hátterének megerősítésére irányulnak.

Magyarországon a Badur Alapítvány fenntartható társadalmi vállalkozások inkubálásán keresztül munkahelyteremtésre e mellett az oktatáson belüli esélyegyenlőség növelésére, illetve az energiaszegénység elleni küzdelemre fókuszál.

1. Mit értünk társadalmi vállalkozás alatt?

A NESsT az olyan fenntartható vállalkozási tevékenységet tekinti társadalmi vállalkozásnak, mely alapvetően egy társadalmi probléma megoldására jött létre. Jelen pályázat keretein belül olyan ötletgazdákat keresünk, akiknek a munkája középpontjában a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok körében elért társadalmi hatás áll, de emellett elkötelezettek a piaci orientáció és a hosszú távú fenntarthatóság iránt is. Ennek jegyében szeretnék már működő társadalmi vállalkozásukat megerősíteni, növekedési pályára állítani, vagy új társadalmi vállalkozást indítani.

2. Milyen területeken várunk társadalmi hatást a program résztvevőitől?

Olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik a vállalkozás révén mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportokat a következő mód(ok)on kívánnak segíteni:

  • Közvetlen munkahelyteremtés
  • Foglalkoztathatóság növelése készségfejlesztés révén
  • Nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedés segítése
  • Vállalkozóvá válás segítése
  • Fenntartható jövedelemszerzési lehetőség biztosítása
  • Piacra jutás segítése

A szervezetnek minden esetben törekednie kell arra, hogy a társadalmi vállalkozás révén a célcsoport tagjait méltó módon méltányos jövedelemhez juttassa. A program célja olyan szervezet támogatása, amelynek vállalkozása / vállalkozási ötlete növekedési potenciállal rendelkezik (társadalmi hatását tekintve és üzletileg is). 

3. Kik pályázhatnak?

A társadalmi vállalkozások számos jogi formát ölthetnek; jelen pályázat keretében a következő formákban működő kezdeményezések jelentkezését fogadjuk el:

  • Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (alapítvány, egyesület), melyek legalább2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, fejlesztésében, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
  • Magyarországon bejegyzett nonprofit gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
  • Olyan mélyszegénységben élő csoportokat segítő kezdeményezések, melyek önálló jogi forma nélkül ugyan, de bizonyíthatóan fel tudnak mutatni 2 éves tapasztalatot egy adott alacsony jövedelmű közösség segítésében, és van legalább 3 elkötelezett csapattag, akik legalább 2 éve dolgoznak együtt. Ebben az esetben a kezdeményezés vezetője magánszemélyként pályázhat, és a pályázattal vállalja, hogy legkésőbb 2016. június30-iglétrehozza az adott üzleti modellnek leginkább megfelelő jogi formát.

A pályázóktól erős elkötelezettséget várunk el a társadalmi vállalkozásuk fejlesztése iránt. A program időtartama alatt a részvétellel járó, a társadalmi vállalkozás tervezésére, fejlesztésére vonatkozó feladatok elvégzése nagyságrendileg havi 4 napnyi munkaidő-befektetést jelent.

A következő típusú szervezetek pályázatát NEM áll módunkban befogadni: hittérítéssel vagy kizárólag adományozással foglalkozó szervezetek, nemzetközi szervezetek autonómiával nem rendelkező hazai képviseletei, illetve politikai pártokkal, politikai kampánnyal, pártok képviselőivel/tagjaival, alkohollal, dohányzással, fegyverekkel, rasszizmussal és erőszakkal kapcsolatba hozható szervezetek.

4. A program tartalma és menetrendje

A társadalmi vállalkozásfejlesztő program két fő szakaszból áll:

1. szakasz (4 hónap):

A társadalmi vállalkozás megtervezése (felülvizsgálata), az üzleti terv elkészítése.

A kiválasztott pályázók közös workshopok és egyéni konzultációk keretében a NESsT munkatársainak vezetésével végigmennek az üzleti terv készítés folyamatán. A folyamat végén a résztvevők prezentálják az üzleti tervüket egy ún. Üzleti Tanácsadó Bizottság előtt, mely a NESsT és a Badur Alapítvány értékelőiből és külső üzleti szakemberekből áll. A Bizottság a prezentációkat követően dönt arról, hogy az öt résztvevő szervezet közül melyik lesz az az egy, amelyik pénzügyi támogatásban részesül, és a program következő szakaszában is részt vehet.

Minden szervezetnek vagy csapatnak 2 fővel kell részt venni a workshopokon és a konzultációkon; lehetőleg az egyik személy az legyen, aki a vállalkozást vezeti majd, a másik pedig, aki döntéshozatali jogkörrel rendelkezik, vagy olyan személyek, akik a két szerep kombinációját képviselik.

A NESsT és a Badur Alapítvány fenntartja a jogot, hogy a program első szakaszában ne hirdessen győztest, illetve hogy összesen kevesebb, mint 10.000 eurónyi támogatást ítéljen meg.

2. szakasz (18 hónap):

A társadalmi vállalkozás elindítása, továbbfejlesztése - NESsT Portfólió-tagság

Az 1. szakasz végén kiválasztott győztes szervezet lehetőséget kap arra, hogy a NESsT Portfóliójának tagjaként a társadalmi vállalkozás sikeres elindítása, megszilárdítása, illetve növekedési pályára állítása érdekében a következő támogatásokban részesüljön:

  • Szakmai támogatás és konzultációs lehetőség a NESsT-tel és a Badur Alapítvánnyal a társadalmi vállalkozással kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében, 18 hónapon keresztül, havi találkozók keretében.
  • Hozzáférés a NESsT teljesítménymenedzsment eszközéhez, melynek segítségével a társadalmi vállalkozás mérni tudja üzleti eredményeit és az elért társadalmi hatást.
  • Hozzáférés a NESsT és a Badur Alapítvány üzleti kapcsolati hálózatához a társadalmi vállalkozás sikere érdekében, mely szakmai segítséget és üzleti kapcsolatrendszert egyaránt jelent.
  • Lehetőség a találkozásra és a tapasztalatcserére a NESsT Portfóliójába és Alumnijába tartozó többi társadalmi vállalkozással, többek között az évenkénti NESsT Portfóliótáborban, közös portfóliótréningeken és egyéb portfólió-találkozókon.
  • Lehetőség a NESsT Enterprise brand használatára, a társadalmi vállalkozás népszerűsítése a NESsT és a Badur Alapítvány csatornáin keresztül.

A 2. szakaszban nyújtott támogatás részleteit a NESsT és a győztes szervezet között kötött támogatási szerződés szabályozza majd.

A vállalkozásfejlesztő program menetrendje:

presentation1_0

5. A kiválasztás szempontjai

Az alábbiakban felsorolt kritériumok alapján 5 pályázót választunk ki az összes beérkezett pályázatból, akik részt vehetnek a társadalmi vállalkozásfejlesztő program első szakaszában.

  • A pályázó motivációja és elkötelezettsége a NESsT és a Badur Alapítvány üzleti tervezési programjában való részvételre

Lelkes és és motivált pályázókat keresünk, nekik szeretnénk segítséget nyújtani, mert hisszük, hogy a szenvedély a társadalmi vállalkozások sikerének fontos eleme.

  • Vállalkozói szemlélet és vezetői készségek

Előnyben részesítjük azokat – legyen akár egyéni pályázó, akár szervezet ilyen munkatársakkal -, akik bizonyítottan rendelkeznek vállalkozói készségekkel, mernek kalkulált kockázatot vállalni, akik képesek sikeresen véghezvinni egy projektet, legyőzve a nehézségeket és kihívásokat. Olyan embereket keresünk, akik gyakorlatiasak, rendelkeznek vezetői képességekkel, ambiciózusak és elkötelezetten keresik a megoldást egy konkrét társadalmi problémára.

  • Jelenlegi vagy korábbi tevékenység mélyszegénységben élő közösségekben, bizonyítható társadalmi hatással, esetleg számszerűsíthető pénzügyi eredménnyel

Olyan szervezeteket jelentkezését várjuk, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek legalább egy mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű közösség segítésében, és jó kapcsolatot ápolnak a helyi közösség tagjaival. A közösségben végzett munka eredményeit ezért érdemes lényegre törően és minél inkább számszerűsítve bemutatni a pályázatban. Előnyben részesítjük azokat a szervezeteket, melyek stabil pénzügyi helyzetben vannak.

  • Innovatív társadalmi vállalkozási ötlet

A pályázat alapvető feltétele, hogy a pályázónak legyen egy vállalkozási ötlete, melyet a pályázati adatlapon a kérdések segítségével részletesen bemutat, megvilágítva a szervezeti/ személyes motivációkat, kapcsolódást, hátteret az üzleti ötlettel vagy már az üzleti tevékenységgel kapcsolatban. Alapvető feltétel, hogy a tervezett tevékenységből a szervezetnek/vagy hátrányos helyzetű magánszemélynek bevétele származzon, és az is derüljön ki a pályázatból, hogy az ötlet szerint a szolgáltatásért/termékért ki fizet majd, és milyen ötletei vannak a szervezetnek a szolgáltatás/termék piacra juttatását illetően.

Azon társadalmi vállalkozási ötleteket részesítjük előnyben, amelyek innovatívak, a kapott információk alapján életképesnek tűnnek és várhatóan nagy társadalmi hatással rendelkeznek. A társadalmi vállalkozási ötlet magában rejti annak lehetőségét, hogy a mélyszegénységben élő közösség tagjai idővel méltó jövedelemhez vagy munkahelyhez jussanak, valamint, hogy a majd bizonyított modell idővel többszörözhető.

Milyen kritériumok alapján választjuk ki a program legjobb társadalmi vállalkozás koncepcióját?

Az elkészült üzleti terveket a NESsT és a Badur Alapítvány munkatársaiból és üzleti szakemberekből álló értékelő bizottság értékeli; és ez alapján születik meg a döntés a győztes társadalmi vállalkozásról. Olyan üzleti modellt szeretnénk támogatni, amely az üzleti terve alapján kellő potenciállal rendelkezik mind a pénzügyi fenntarthatóság, mind a társadalmi hatás növelésének tekintetében, valamint életképes hosszú távú jövőképpel rendelkezik. A végső döntést az alábbi kritériumok mérlegelése alapján hozzuk meg:

  • Egyedi üzleti modell, saját környezetében vagy összefüggéseiben innovatív;
  • Az üzleti terv meggyőzően alátámasztja az ötlet életképességét és a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát;
  • A vállalkozási tevékenység jelentős társadalmi hatással bír, mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű személyeket juttat méltó munkahelyhez vagy fenntartható jövedelemhez;
  • Többszörözhető modell/nagy növekedési potenciál: az üzleti terv alapján a modell jelentős növekedési, fejlődési potenciállal rendelkezik, és/vagy a szervezet együttműködik más szervezetekkel a modell többszörözése kapcsán;
  • Hosszú távon elkötelezett csapat: a végrehajtásért felelős csapatnak a folyamat során meg kell mutatnia hosszú távú elkötelezettségét és alkalmasságát a társadalmi vállalkozás megvalósítására és fejlesztésére.

6. Mit nyerhet a pályázó szervezet a részvétellel?

  • 4 hónapnyi ingyenes készségfejlesztési támogatást a társadalmi vállalkozási ötlet életképességének értékeléséhez, a társadalmi vállalkozás indításához és működtetéséhez.
  • Elkészül a társadalmi vállalkozás üzleti terve.
  • Pénzügyi támogatást: a NESsT és a Badur Alapítvány legfeljebb 10.000 euróval támogatja a legjobb társadalmi vállalkozási koncepciót, melyet a díjazott a vállalkozás elindításához vagy továbbfejlesztéséhez használhat fel. A NESsT és a Badur Alapítvány testre szabottan dönt majd a támogatás legmegfelelőbb formájáról, feltételeiről és ütemezéséről.
  • 18 hónapnyi további vállalkozásfejlesztési támogatást a NESsT-től és a Badur Alapítványtól a társadalmi vállalkozás megvalósításához, mint az inkubációs portfólió tagja. A NESsT Portfólió tagjaként a győztes lehetőséget kap többek között szakmai konzultációkra, üzleti kapcsolatok építésére, más társadalmi vállalkozásokkal való tapasztalatcserére, valamint ismertsége növelésére (lásd 4. pont).

7. Hogyan lehet pályázni?

Az itt letölthető adatlapot kell kitölteni, és a mellékletekkel együtt a palyazat@nesst.org email címre elküldeni.

Az adatlapot Word formátumban, valamint az aláírt és beszkennelt változatot pdf formátumban is be kell küldeni, a következő elnevezéssel: Szervezet neve_adatlap; Szervezet neve_prezentáció, stb.

A pályázati adatlap mellett a következő mellékleteket várjuk:

  • Egy prezentáció, amely bemutatja motivációjukat és céljaikat. A prezentáció formáját a pályázók választhatják meg (pl. videófilm, PowerPoint, Prezi). A prezentációnak a pályázó motivációját, a megoldandó társadalmi problémát, az üzleti megoldást, a társadalmi vállalkozás céljait és a csapatot kell bemutatnia. Innovatív, de tömör prezentációkat várunk.
  • Cégbírósági bejegyzés/regisztráció másolata és az utolsó pénzügyi beszámoló (2014)
  • A társadalmi vállalkozást megvalósító csapat tagjainak önéletrajza
  • Stratégiai terv és/vagy üzleti terv (ha van)
  • Olyan dokumentumok, amelyek relevánsak a szervezetre/társadalmi vállalkozásra vonatkozóan: termékkatalógusok, szórólapok, fotók, újságcikkek, oklevelek/elismerések, stb.).

Beadási határidő: 2016. február 21. éjfél

A pályázók kiválasztása két körben történik majd:

1. kör: a beadott pályázati adatlapok alapján 2016. február 26-ig kiválasztunk legfeljebb 10 pályázót, akik továbbjutnak a második körbe.

2. kör: a kiválasztott résztvevőket 2016. február 29. és március 9. között meglátogatjuk, velük személyes interjút készítünk. A látogatás célja, hogy jobban megértsük a pályázó hátterét, ötletét és terveit, megismerjük a csapatot és a rendelkezésre álló erőforrásokat. A személyes látogatások alapján kerül kiválasztásra a programba meghívást kapó 5 pályázó. A kiválasztás eredményéről a pályázókat a NESsT 2016. március 11-én értesíti.

Amennyiben kérdése merül fel a programmal kapcsolatban, érdeklődjön Kodó Krisztinánálkkodo@nesst.org email címen, vagy a +36 1 267 0231-es telefonszámon. Kövessen minket a Facebookon is, ahol a programmal kapcsolatos legfrissebb információkról értesülhet.

Kérjük, küldje tovább a pályázati lehetőséget olyan ismerőseinek, barátainak, üzleti kapcsolatainak, akit érdekelhet!

Üdvözlettel:

Horváth Anna

A NESsT magyarországi igazgatója

Pályázati felhívás

Pályázati adatlap