Perioada de aplicare la programul NESsT s-a încheiat. Mulțumim! 

Bine v-am găsit pe pagina de înscriere în programul NESsT de sprijinire a afacerilor sociale din România!

Răspunsurile dumneavoastră din formularul de mai jos ne vor ajuta să înțelegem organizația dvs., modelul de afaceri și rezultatele obținute până în prezent, precum și motivația dvs. de a participa în acest program. Formularul va trebui completat de către persoana sau echipa care conduce afacerea socială. Înainte de a completa formularul online, vă rugăm să vă asigurați că îndepliniți criteriile minime de eligibilitate descrise mai jos.

Puteți să salvați acest formular și datele completate în orice moment, apăsând pe linkul ”Save & Resume Later” din partea de jos a paginii.  Pentru a reveni ulterior la formular, vă rugăm rețineți/salvați linkul dvs. unic ce va fi afișat pe ecran. 

Mulțumim și vă dorim mult succes!

 

Procesul de selecţie, criteriile minime de eligibilitate și criteriile de performanță

 

PASUL 1. Înscriere și evaluare (26 aprilie - 22 iunie 2018)

Completaţi formularul online de aplicare. Completarea aplicaţiei durează aproximativ două-trei ore. Ulterior, echipa NESsT va evalua aplicaţia dvs. În prima etapă, vom verifica eligibilitatea organizației dvs., apoi vom calcula o notă pe baza unei grile de evaluare care cuprinde criteriile de performanță descrise mai jos.

În această etapă iniţială de evaluare a aplicaţiilor,  este posibil să revenim la dvs. prin e-mail pentru a vă solicita informaţii suplimentare sau clarificări (ex. trimiterea unor documente care lipsesc)

A. Criterii minime de eligibilitate: 

 • Să fie înregistrate legal și să aibă sediul în România. Programul de față se adresează atât întreprinderilor sociale, așa cum acestea sunt definite în legea nr. 219/2015 privind economia socială, cât și tuturor afacerilor sociale înființate și conduse de ONG-uri (asociații, fundații), cooperativelor sau diferitelor tipuri de entități comerciale (PFA, SRL, II) care urmăresc rezolvarea unei probleme sociale și pot dovedi acest lucru. 

 • Să dovedească faptul că sunt motivate de rezolvarea unei probleme sociale și că au un scop social

 • Să se afle în una dintre următoarele etape de dezvoltare: a) faza de validare a modelului de business (există venituri din vânzări, dar modelul de business necesită ajustări pentru atingerea pragului de rentabilitate), b) în faza de pre-scalare (veniturile din vânzări acoperă costurile de funcționare, dar nu permit creșterea) sau c) în faza de scalare (veniturile permit dezvoltarea afacerii). Ideile de afaceri nu sunt acceptate în acest program.  

B. Criterii de performanță punctate: 

Echipa de management/antreprenorul:

 • Echipa dumneavoastră are experienţă anterioară în conducerea unor afaceri sau a unor organizaţii non-profit? Ce alte experienţe profesionale ale echipei ar putea contribui la succesul afacerii? Ce rezultate ați obținut?
 • De cât timp timp lucrează echipa împreună? Cum poate echipa crește organizația și cum sunt împărțite rolurile din echipă?
 • Abilităţile de leadership ale antreprenorului
 • Viziunea antreprenorului despre creșterea afacerii

Impactul social:

 • În ce măsură afacerea dumneavoastră răspunde problemelor critice din regiunea dumneavoastră (de exemplu, nivelul ridicat al şomajul sau gradul scăzut de ocupare a forţei de muncă, accesul redus la educaţie şi formare profesională a unor grupuri marginalizate – femei în situaţii vulnerabile, tineri cu risc de excluziune, minorităţi etnice, persoane cu dizabilităţi sau mici producători şi artizani)?
 • Cum va crea afacerea dumneavoastră locuri de muncă decente şi/sau va genera venituri sustenabile pentru membrii unei comunităţi marginalizate?
 • Ce impact social are afacerea dumneavoastră în momentul de faţă?
 • Care este pe viitor potenţialul de impact social al afacerii sociale (potențialul de creștere sau consolidare)?
 • Care este impactul asupra mediului al afacerii sociale?

Modelul de business și potențialul de dezvoltare:

 • Afacerea dumneavoastră funcţionează de cel puţin un an? Modelul de business indică un potenţial de creştere şi atingerea pragului de rentabilitate în următorii ani?
 • Cât de bine înţelegeţi structura pieţei? Cât de bine puteţi descrie avantajul competitiv al afacerii dumneavoastră, clienţii ţintă, dimensiunea pieţei, cota de piaţă şi tendinţele pieţei?
 • Care este volumul de vânzări existent? Aţi dezvoltat un plan de vânzări realist care reflectă angajamentul dumneavoastră de a creşte vânzările?
 • Aţi stabilit un plan operaţional clar? Aţi făcut demersuri pentru a identifica/atenua riscurile? 
 • Cât de bine înţelegeţi situaţia financiară a afacerii? Cum folosiţi informaţiile financiare pentru a lua decizii strategice şi pentru a explica ipoteze? Aveţi o propunere clar definită despre nevoile de investiţii financiare?

PASUL 2. Departajarea (22 - 25 iunie 2018) 

După verificarea eligibilității fiecărui aplicant și evaluarea acestuia pe baza criteriilor de performanță, în cazul în care punctajele obținute sunt identice sau foarte apropiate, echipa NESsT poate programa interviuri cu o parte dintre managerii afacerilor sociale. În cadrul acestor discuții, vom căuta să înțelegem mai profund situațiile financiare, structura juridică și de guvernanță, echipa de management și vom identifica oportunitățile de creștere și nevoile de investiție. După aceste posibile interviuri, evaluatorii NESsT vor repuncta aplicațiile pe baza noilor informații obținute.  Organizațiile selectate vor fi anunțate în data de 15 iunie. 

PASUL 3. Sprijin și pregătire (4 iulie - 20 iulie 2018) 

Echipa noastră va invita cele 10-12 afaceri sociale selectate la un workshop de două zile în București (3 & 4 iulie).  În cadrul acestui workshop vom discuta despre modelul dvs. de business (folosind un lean business canvas sau planul de afaceri), modelul financiar și vă vom pregăti pentru pitch-ul final ce va avea loc tot în București, în fața unui juriu care va alege afacerile câștigătoare. 

În perioada 4 iulie - 20 iulie vă putem oferi sprijin individual pentru a vă dezvolta/descrie modelul de afaceri și pentru a vă pregăti pentru sesiunea de pitching din 31 iulie. Tot în această etapă, NESsT poate solicita o serie de informații suplimentare despre fiecare afacere, în cadrul unor interviuri (on-line sau în persoană) ce vor fi programate de comun acord. 

Dorim să vă cunoaştem pentru a efectua o analiză aprofundată a afacerii dumneavoastră şi pentru a înțelege potenţialul ei de dezvoltare. Ne dorim să aflăm mai multe despre ce v-a motivat să demaraţi afacerea socială şi să înţelegem mai bine comunităţile marginalizate pe care le sprijiniţi.

Evaluarea echipei de management este una dintre considerentele cheie în acesta etapă a procesului, așa că vă vom ruga să completaţi un chestionar de evaluare, numit Idea2Entrepreneur. Acest instrument vă ajută să treceţi printr-un proces de autodescoperire şi să identificaţi competenţele lipsă pentru care este/ar fi necesar să elaboraţi un plan de dezvoltare.

Nu trebuie să aveţi din start toate răspunsurile despre cum veţi dezvolta afacerea, dar ne aşteptăm că în această perioada să depuneţi un efort consistent pentru a elabora această strategie de dezvoltare. Vom folosi împreună câteva metode dovedite pentru a găsi aceste răspunsuri, cum ar fi design thinking şi procese de validare a produsului/serviciului pe piaţă şi vom apela la consultanţi care să vă ajute să dezvoltaţi strategia dumneavoastră de afaceri, planurile de creştere, să efectuaţi o analiză şi planificare a pieţei şi să analizaţi aspectele financiare şi metodologia de măsurare a performanţei dvs. De asemena, în funcţie de modelul dvs. de afacere, dacă va fi cazul, vom elabora cu dumneavoastră planuri pentru dezvoltarea şi testarea unor prototipuri și vom identifica potenţiale instrumente de investiţii. 

PASUL 4:

Rezultatul final al acestei etape constă în susținerea unui pitch - o prezentare ce va sintetiza elementele cheie ale afacerii şi care își propune să convingă juriul (comisia de investiție) să finanţeze afacerea dvs.  Evenimentul va avea loc în data de 31 iulie, în  București.  Juriul va fi compus din reprezentanți ai grupului UniCredit, membri externi (ex. jurnaliști sau oameni de afaceri) și reprezentanți NESsT.  Decizia se va lua  în urma unei şedinţe de deliberare și prin punctarea unor criterii de evaluare clar definite care vor fi comunicate finaliștilor.  De asemenea, juriul va primi documentele tuturor participanților (canvas, plan de afaceri/model financiar etc.) în avans, pentru a le putea parcurge până în ziua pitch-ului. 

Cele trei întreprinderi sociale selectate vor primi o investiție (grant nerambursabil) din partea NESsT și UniCredit de maximum EUR 15 000/afacere, pentru a le ajuta să-și dezvolte afacerea. 

De asemenea, tot în această etapă, cele trei afaceri finaliste vor avea posibilitatea să câştige un premiu financiar suplimentar oferit de UniCredit Foundation sub iniţiativa Your Choice, Your Project (YCYP), în valoare totală de EUR 5 000. 

Perioada de aplicare la programul NESsT s-a încheiat. Mulțumim!