NESsT urmărește permanent includerea de noi afaceri sociale în portofoliul său din România. Perioada de aplicare la programul NESsT de sprijinire a afacerilor sociale din acest an este între 26 aprilie și 22 iunie 2018.

* Perioada de aplicare la programul NESsT s-a încheiat. Vă mulțumim! 


Programul NESsT de sprijinire a afacerilor sociale din România 

Având un portofoliu ce evoluează în permanență, organizația noastră caută în mod activ să lucreze cu noi afaceri sociale care, prin soluții de business, contribuie la incluziunea economică a persoanelor excluse de pe piața muncii.

Prin acest program vom sprijini dezvoltarea unor afaceri sociale deja existente, care creează locuri de muncă decente și / sau oportunități reale de generare de venituri sau oferă de servicii de plasare pe piața muncii pentru grupuri marginalizate.  NESsT lucrează în general cu afaceri sociale care oferă direct locuri de muncă, dar în mod excepțional poate lucra și cu antreprenori sociali care dezvoltă soluții online, tehnologice sau din domeniul creativ, prin care plasează sau facilitează accesul persoanelor vulnerabile la locuri de muncă sau venituri decente. 

Acest program este realizat în cadrul proiectului ”The Power of Social Enterprises – Strategic Financial and Capacity Building Support Program for High Impact Social Enterprises in Romania”, în colaborare cu UniCredit Foundation, UniCredit Bank și UniCredit Business Integrated Solutions.

Cine poate participa?

Afacerile sociale trebuie să îndeplinească următoarele criterii pentru a fi selectate în programul NESsT:

  • Să fie înregistrate legal și să aibă sediul în România. Programul de față se adresează atât întreprinderilor sociale, așa cum acestea sunt definite în legea nr. 219/2015 privind economia socială, cât și tuturor afacerilor sociale înființate și conduse de ONG-uri (asociații, fundații), cooperativelor sau diferitelor tipuri de entități comerciale (PFA, SRL, II) care urmăresc rezolvarea unei probleme sociale și pot dovedi acest lucru (criteriu de eligibilitate).

  • Să dovedească faptul că sunt motivate de rezolvarea unei probleme sociale și că au un scop social (criteriu de eligibilitate).
  • Să se afle în una dintre următoarele etape de dezvoltare: a) faza de validare a modelului de business (există venituri din vânzări, dar modelul de business necesită ajustări pentru atingerea pragului de rentabilitate), b) în faza de pre-scalare (veniturile din vânzări acoperă costurile de funcționare, dar nu permit creșterea) sau c) în faza de scalare (veniturile permit dezvoltarea afacerii). Ideile de afaceri nu sunt acceptate în acest program (criteriu de eligibilitate).
  • Să folosească soluții bazate pe piață (antreprenoriale, de business) care creează direct locuri de muncă decente sau care ajută la plasarea unor persoane marginalizate sau generează oportunități de venituri pentru diverse grupuri marginalizate (criterii de performanță).

  • Să fie conduse de o echipă stabilă, cu viziune,  dispusă să se implice activ în program pe parcursul procesului de analiză și selecție (criterii de performanță).

  • Să dovedească că afacerea are potențial de dezvoltare sau creștere, atât pe partea de business, cât și pe partea de impact social  (criterii de performanță).

Criteriile de eligibilitate și de performanță sunt detaliate pe pagina următoare. 

Înscrierile în program vor fi acceptate în perioada 26 aprilie - 22 iunie, 2018. 


Ce oferim prin acest program

Afacerile sociale din portofoliul NESsT beneficiază pe termen lung (3-5 ani) de susținere financiară adaptată nevoilor lor, de un program de mentorat în afaceri şi de oportunități de networking strategic. 

Finanțare:

NESsT şi UniCredit oferă în cadrul acestui program trei granturi în valoare totală de EUR 45 000.

Afacerile finaliste vor putea câştiga un premiu financiar suplimentar oferit de UniCredit Foundation sub iniţiativa Your Choice, Your Project (YCYP), în valoare de EUR 5 000.

Sprijin personalizat (pentru câștigători):

Dacă afacerea dvs. se află în faza de validare, vă vom ajuta să testați modelul de afaceri şi să îl perfecționați până când acesta devine viabil. În această fază, vă mai ajutăm să colectaţi şi să interpretaţi feedbackul clienţilor din diverse segmente de piaţă în vederea rafinării produsului sau serviciul dumneavoastră. De asemenea, pentru a îmbunătăţi funcţionarea afacerii dvs., vom lucra împreună pe diferite aspecte operaţionale cheie: dezvoltarea unei structuri realiste de costuri şi venituri, crearea unor procese operaţionale eficiente, monitorizarea afacerii şi a impactului dvs. prin utilizarea indicatorilor potriviţi şi dezvoltarea unei echipe cu competențe specializate care să răspundă nevoilor operaționale curente. Pentru a asigura viabilitatea financiară a afacerii dumneavoastră, echipa noastră vă va ajuta să identificaţi noi oportunităţi de finanţare avantajoase şi să atrageţi donatori, investitori şi alţi parteneri.

Dacă sunteţi în etapa de pre-scalare (cu alte cuvinte, vă pregătiţi pentru creștere semnificativă) sau sunteți deja în etapa de scalare, echipa NESsT vă poate ajuta să dezvoltaţi un plan strategic pe trei ani în care veţi aborda şi descrie principalii paşi ai procesului de scalare și provocările ce trebuie depăşite. În cadrul acestei colaborări, vă vom oferi ajutor pentru a vă consolida brand-ul şi îmbunătăţi strategia de marketing, pentru a creşte şi a accesa noi segmente de piaţă, precum și sprijin pentru construirea unei echipe solide de marketing. Un element cheie asupra căruia vom insista în această etapă este dezvoltarea abilităţilor echipei de management în vederea atragerii unor noi donatori, investitori şi parteneri care să vă ajute să vă atingeţi obiectivele financiare şi de impact social.

NESsT va adapta sprijinul oferit în funcţie de nevoile dumneavoastră, facilitând obţinerea de sprijin din partea reţelei de consultanţi în afaceri NESsT (Business Advisory Network) şi a partenerilor NESsT. Vă vom ajuta să fructificaţi cele mai importante oportunităţi de dezvoltare şi vă vom oferi sprijin atunci când vă veţi asuma riscuri calculate, pentru ca impactul dvs. să crească în comunitatea în care lucraţi.

Ce așteptări avem de la dumneavoastră

Așteptarea noastră, în etapa de selecție,  este să ne arătaţi și să ne convingeți că doriţi creșterea impactului dvs. social şi îmbunătăţirea performanţei afacerii dumneavoastră. Tocmai pentru că ne dorim să dezvoltăm cu dvs. şi echipa implicată în afacere o relaţie pe termen lung bazată pe încredere, este posibil să vă punem întrebări dificile, să vă provocăm dincolo de limita de confort și să sugerăm soluții care pot consolida afacerea dvs. Vă rugăm să aveţi o atitudine deschisă, să ne împărtășiți deschis provocările de care vă izbiți ca să putem discuta constructiv despre impactul dvs. social, despre situațiile financiare şi guvernanţa organizației.

Mai departe, după intrarea în portofoliul NESsT, aşteptarea noastră este ne întâlnim la intervale regulate pentru discuta despre posibile soluții la problemele dvs.  Pe parcursul colaborării noastre, vom folosi un instrument de management al performanţei, identic pentru toate afacerile sociale în care NESsT investește, prin care puteți măsura performanţa afacerii dvs. Vom urmări astfel împreună în ce măsură v-aţi atins obiectivele anuale de business și de impact social. Vă vom ruga, de asemenea, să participaţi la evenimentele organizate pentru portofoliul NESsT – workshopuri, întâlnirile anuale, precum şi la alte evenimente din domeniu.

În cazul în care NESsT devine un investitor/finanțator majoritar în afacerea dumneavoastră, un reprezentant NESsT poate ocupa un loc în consiliul dvs. de administraţie. Această decizie se va lua în funcţie de valoarea pe care o putem aduce și nevoile afacerii. De asemenea,  vom identifica împreună ariile în care NESsT va putea fi implicat în procesul de luare a deciziilor. În acest fel, NESsT poate sprijini organizația dvs. să-și definească priorităţile de dezvoltare care să determine creșterea impactului social. 

 

uni-award1.jpg

From Challenges to Opportunities

Advancing Social Enterprise to Provide Dignified Livelihoods for Romania's Disadvantaged Communities


Procesul de selecţie

start-conversation.png

1.Înscriere, evaluare

26 aprilie - 22 iunie 2018

Completaţi formularul online de aplicare. Completarea aplicaţiei durează aproximativ două-trei ore. Ulterior, echipa NESsT va evalua aplicaţia dvs. În prima etapă, vom verifica eligibilitatea organizației dvs., apoi vom calcula o notă pe baza unei grile de evaluare care cuprinde criteriile de performanță descrise pe pagina următoare.

În această primă etapă de evaluare,  este posibil să revenim la dvs. prin e-mail pentru a vă solicita informaţii suplimentare sau clarificări (ex. trimiterea  unor documente care lipsesc).

 

site-visit.png

2. Departajare

22 - 25 iunie 2018

După verificarea eligibilității și evaluarea fiecărui aplicant pe baza criteriilor de performanță afișate, în cazul în care punctajele obținute sunt identice sau foarte apropiate, echipa NESsT poate programa interviuri cu o parte dintre managerii afacerilor sociale. În cadrul acestor discuții, vom căuta să înțelegem mai profund situațiile financiare,  structura juridică și de guvernanță, echipa de management și vom identifica oportunitățile de creștere și nevoile de investiție. După aceste posibile interviuri, evaluatorii NESsT vor repuncta aplicațiile pe baza noilor informații obținute.  Organizațiile selectate vor fi anunțate în data de 15 iunie. 

due-diligence.png

3. Sprijin și pregătire 

4 iulie - 20 iulie 2018

Echipa noastră va invita cele 10-12 afaceri sociale selectate la un workshop de două zile în București (3 & 4 iulie).  În cadrul acestui workshop vom discuta despre modelul dvs. de business (folosind un business canvas sau planul de afaceri), modelul financiar și vă vom pregăti pentru pitch-ul final ce va avea loc tot în București, în fața unui juriu care va alege afacerile câștigătoare. 

În perioada 3 iulie - 20 iulie vă putem oferi sprijin individual pentru a vă dezvolta/descrie modelul de afaceri și pentru a vă pregăti pentru sesiunea de pitching din 31 iulie. Tot în această etapă, NESsT poate solicita o serie de informații suplimentare despre fiecare afacere. O serie de întâlniri (on-line sau în persoană) va fi programată de comun acord. 

 

ic-letter.png

4. Decizia finală (pitch-ul) 

31 iulie 2018

În data de 31 iulie veți fi invitat să susțineți un pitch în fața unui juriu compus din reprezentanți ai grupului UniCredit, membri externi (ex. jurnaliști sau oameni de afaceri) și reprezentanți NESsT. Juriul va selecta trei afaceri sociale care vor beneficia de cele trei granturi (maxim 15.000 EUR / afacere) și consultanță de un an de zile din partea NESsT

 

În calendarul proiectului pot interveni ușoare modificări. Eventualele modificări vor fi comunicate în timp util prin e-mail.   Aveți întrebări?

Vă rugăm să contactați echipa NESsT România la adresa romania@nesst.org.