Ugródeszka Eredményhirdetés

   

badurhonlap

 

Véget ért a Badur Alapítvánnyal közös Ugródeszka programunk első szakasza. Összesen négy, mélyszegény közösségek méltó megélhetését célzó társadalmi vállalkozás prezentálta üzleti tervét augusztus végén: a sajókazai Ezer Kéz Szociális Szövetkezet, a miskolci RECIK Alapítvány, a Pécsbányai Közösségi Házhoz kapcsolódó Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet és a Baranya megyei Tegyünk Egymásért Egyesület.

Az Ezer Kéz Szociális Szövetkezet üzleti terve egy szociális bolt megnyitását vázolta fel, amit távolabbi elképzelések is kiegészítenek. A társadalmi vállalkozás szeretne általa megtermelt mezőgazdasági termékeket is értékesíteni, részben a saját boltban, részben más csatornákon.

A RECIK Alapítvány turisztikai szolgáltatásokat készül bevezetni Hernádpetriben. A környéken kiránduló családoknak és iskolai csoportoknak kínálnak majd programokat és helyi termékeket, amellyel kiegészítő jövedelmet biztosítanak 8-10 hátrányos helyzetű lakosnak.

tesz-strip

A Tegyünk Egymásért Szociális Szövetkezet egy olyan varroda indítását tervezi, ahol a pécs-somogyi szegregálódó közösség tagjai dolgoznak, és konfekció, valamint egyedi munkaruhákat készítenek cégeknek. Ők a program egyik díjazottja: a NESsT további 10 hónap mentorálást biztosít számukra a társadalmi vállalkozás üzleti tervének finomításához, és az induláshoz szükséges további források bevonásához.

Vállalkozási ötletüket a helyi varróklub hátrányos helyzetű, ámde lelkes és motivált tagjai ihlették, akik rendkívül rövid időn belül eljutottak az első 10 centi megvarrásától az alapok teljes megismeréséig. Ma már készen állnak rá, hogy termelőmunkát végezzenek. Induláskor 6 asszonynak teremtenek munkahelyet, az értékesítés növekedésével pedig ez a szám is nőni fog.

Mivel termékükkel kimondottan cégeket céloznak meg, a társadalmilag felelős vállalatok egyszerű helyzetben vannak, ha fenntartható működésüket segíteni szeretnék: munkaruha beszerzéskor gondoljanak rájuk.

 

pkh-strip

Az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet sült gesztenye értékesítés beindítására nyerte el a program fődíját, 1,8 millió Ft pénzügyi támogatást. A vállalkozás elindítását, valamint a következő lépést jelentő gesztenyeliszt gyártás előkészítését és az ahhoz szükséges források megteremtését mentorálással is segítjük egyelőre 2017 júliusáig.

A vállalkozási ötlet előzményei a bányabezárásokig nyúlnak vissza. Amióta Pécsbányán megszűnt a bányászati tevékenység, a település nehezen talál magára. A munkanélküliség magas, a gyönyörű környezet erőforrás híján gazdátlan és emiatt gondozatlan, sok a tettre kész ember, de kevés a közös lehetőség. Erre nyújt megoldást a gesztenyére, mint helyi erőforrásra (a Mecsekben őshonos növényre) épülő társadalmi vállalkozás. Első lépésként az egyesület használatában álló négyhektáros szelídgesztenyés termését dolgozzák fel, de a lisztgyártáshoz már a környékbeli kistermelőktől fogják beszerezni az alapanyagot.

A társadalmi vállalkozás már rövidtávon is 14 helyi lakosnak nyújt jövedelmet és egy közös célt a településnek.

Az egyesület október 8-án már második alkalommal rendezi meg a Gesztenye Liget Fesztivált, melynek elsődleges célja hidat építeni a pécsi belvárosi középosztály és Pécs-Bányatelep szegregálódó lakossága között. Az első lépések tavaly sikeresek voltak, akkor kelt el – még csak ad hoc ötlet alapján – az első néhány kg sült gesztenye is. Az idei alkalom pedig már egy tudatosan tervezett és indított társadalmi vállalkozás debütálásának napja, ahol várunk mindenkit szeretettel.