SENSES Tanulmányút Ceske Budejovicében

2018. február 13. és 15. között megvalósult a SENSES projekt 3. tanulmányútja Ceske Budejovicében.

Amellett, hogy nagyon részletesen foglalkoztunk az elkövetkező feladatainkkal, most is, mint a korábbi utakon, érdekes és értékes jó gyakorlatokat látogattunk meg.

szörp.png

Jártunk Drahonicében, ahol egy kávépörkölő kisüzem, egy sütöde és egy kis bolt működik helyi lakosok foglalkoztatásával, míg a Prágában működő fazekas műhely és kávézó fogyatékkal élőknek és mentális problémákkal küzdő - korábban intézetben élő - embereknek teremt munkahelyet. Érdekesség, hogy a társadalmi vállalkozás növekszik, nemsokára még egy kis faluban nyitnak kávé pörkölőt, és az induláskor kapott EU-s támogatáson kívül nem vettek igénybe más külső forrást, saját profitjukat használják a bővítésekre. A drahonicei boltban a saját kávéikon kívül, amelyeket a helyi lakosok mellett a környező cégeknek is értékesítenek, kerámia tárgyakat, szörpöt, lekvárokat, teákat árulnak. 

Cihovicében a Szent Ágnes otthon műhelyeit látogattuk meg, ahol szintén fogyatékosok, elsősorban értelmi sérültek dolgoznak. Voltunk kerámia műhelyben, varrodában és asztalosműhelyben is, és megnéztük a város főterén a boltot is, ahol az otthon termékeit értékesítik.

Ceske Budejovicén belül egy olyan kávézóban voltunk, ahol a tulajdonosnő a saját for-profit vállalkozásában egy héten kétszer egy fogyatékosok fejlesztésével, képzésével foglalkozó intézményből fogad fiatalokat, akik az alkalmazottak segítségével felszolgálnak. A kávézó amúgy a kisgyermekes nőket határozta meg célcsoportként, hatalmas játszó részleg van a kávézón belül. A sokszor nem túl gyors kiszolgálás a kismama vendégek körében teljes elfogadásra talál, a hely hangulata, a fogyatékos dolgozók iránti kedvesség és megértés nem csak az alkalmazottak, hanem minden betérő sajátja. Így kerül közel egymáshoz két csoport, akik a kávézó nélkül soha nem is találkoznának. Az édesanyjukkal itt játszó gyerekek pedig felnőve sokkal elfogadóbbak és befogadóbbak lesznek, mint a jelenlegi társadalom.

A Fer Cafe szintén Ceske Budejovicében működik. A környezeti fenntarthatóság jegyében hozta létre az alapító, többségében bio alapanyagból készülnek a felszolgált élelmiszerek, sütemények, a kávé fair trade termék. Beszállítóik környékbeli termelők, ezzel is csökkentik a környezeti terhelést. A kávézó szintén hátrányos helyzetű, egészségügyi problémákkal küzdő alkalmazottakkal dolgozik, de a legbüszkébbek arra, hogy több környékbeli versenytárs elkezdte követni a példájukat, környezet tudatos működésben.

A második nap záró programja egy rövid kirándulás volt a közeli Ceski Krumlovba, ami egy csodálatosan helyreállított, középkori központtal és várral rendelkező, UNESCO örökség körébe tartó városka. Habár a nemrég esett hó és a hideg nem volt ideális városnézésre, a látnivalók és egy fantasztikus helyi idegenvezető kárpótoltak bennünket.