HVCA Portfolio Conference 2018

HVCA Portfolio Conference 2018

A HVCA idén 20. alkalommal tartja meg éves befektetési konferenciáját, amely a közép-és kelet európai magántőke, kockázati tőke és közvetlen befektetési szektorok legjelentősebb befektetői és üzleti vezetői számára teremt kapcsolatépítő fórumot.

Lépj Velünk! - Pályázati Felhívás

Lépj Velünk! - Pályázati Felhívás

Idén harmadszorra kerül meghirdetésre a 'Lépj Velünk!' társadalmi innovációs program, melynek célja olyan innovatív projektek támogatása, amelyek hátrányos helyzetű csoportok életminőségét javítják társadalmi vállalkozás működtetésével. Ezúttal két kategóriában - "induló" és "működő" - várjuk a társadalmi vállalkozások pályázatát.Kik pályázhatnak? Magyarországi székhelyű, non-profit (civil, nem kormányzati) alapítványok és egyesületek, non-profit gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek.

Mi ösztönzi a sikeres társadalmi vállalkozásokat? - SEFORÏS kutatás eredményei

Az EU által támogatott SEFORÏS kutatói konzorcium 2015-ben mélyreható kutatást végzett 1030 társadalmi vállalkozást vezető szakember bevonásával, köztük több mint 100 magyar menedzserrel. Az elmúlt években a kutatásban résztvevő 9 európai országban, Oroszországban és Kínában ezek a vállalkozások 500 000 embert foglalkoztattak közvetlenül, több mint 6,06 milliárd eurót termeltek, és mintegy 5,5 millió embernek segítettek elhelyezkedni a versenyképes munkaerőpiacon. "Megfigyeltük, hogy a társadalmi vállalkozások fenntartható, ún. hibrid szervezetek. Miközben a bevételek és a finanszírozási források létfontosságúak a túlélés szempontjából, továbbra is szigorúan védik társadalmi küldetésüket, függetlenül attól, hogy régi bútorokat hasznosítanak újra vagy a hulladék újrahasznosításával foglalkoznak-e "- írja Johanna Mair professzor.

Úgy találták, hogy átlagosan a társadalmi vállalkozások 65%-a nyomon követi a "társadalmi hatást" a kedvezményezettek vagy az ügyfelek számának megfigyelésével - itt az arány a portugál 97%-tól spanyol 48%-ig változik. A társadalmi vállalkozások mintegy 70%-a finanszírozta tevékenységeinek legnagyobb részét áruk vagy szolgáltatások egyéni vásárlók részére történő értékesítésével - Románia és Magyarország kivételnek bizonyult ebben az esetben. A befektetők viszonylag csekély szerepet játszottak minden országban, Kína kivételével.

Elsődleges kedvezményezettek közé tartoznak a gyermekek és a fiatalok, valamint a nonprofit szervezetek. Kína, Németország és Oroszország kivételével minden országban a társadalmi vállalkozások nagy része foglalkozott a munkanélküliség enyhítésével is. Magyarországon, Romániában és Oroszországban a társadalmi vállalkozások kedvezményezettjeinek 40-50%-a hátrányos helyzetű: fizikai vagy mentális sérült.

Az olyan országokban, mint Kína, Portugália, Románia és Spanyolország, a legtöbb társadalmi vállalkozást férfiak irányítják (55%, 58%, 59% és 70%). Ez a nemek közötti egyenlőtlenség Magyarországon, Svédországban és Oroszországban az ellenkező irányba fordult át, ahol a társadalmi vállalkozások vezetőinek 61% -a, 65% -a és 62,5% -a nő.

"Eredményeink a többi szociális vállalkozás számára is referenciaértéket jelentenek, és szilárd alapot nyújtanak a kormányok, támogató szervezetek és befektetők tájékozottabb döntéshozatalához" - mondta a SEFORÏS kutatója, Marieke Huysentruyt.

Ez a tanulmány elsőként tárta fel a társadalmi vállalkozások közötti konvergencia országhatárokon átívelő modelljeit a piaci magatartás, az alapvető tevékenységek, a versenytársak és a demográfiai profil tekintetében. Ugyanakkor a SEFORÏS kutatói megemlítettek néhány "érdekes" regionális és országspecifikus különbséget, amelyek azt mutatják, hogy "további vizsgálatok indokoltak annak érdekében, hogy jobban megértsék a társadalmi vállalkozási modelleket és a jövőben szükséges támogató intézkedéseket".

Minden olyan társadalmi vállalkozó számára, ak saját teljesítményét a világ más részein működő társadalmi vállalkozások teljesítményéhez, fejlődéséhez szeretné viszonyítani, örömmel tájékoztatjuk, hogy a világ legnagyobb és legszigorúbb, a társadalmi vállalkozásokról szóló adatbázisa elérhetővé vált. Az ingyenesen elérhető országjelentéseket a SEFORÏS, a NESsT-tel együttműködésben publikálta.

A magyarországi kutatás eredményeit bemutató országjelentést itt, az áttekintő, illetve más országokról szóló eredmények pedig ezen a linken találhatók.

Továbbra is elérhetőek a SEFORÏS honlapján a felmérés eredményeire alapozott tréningsorozat különböző szakterületeket felölelő képzési anyaga:

1. Modul: „Társadalmi vállalkozások és társadalmi változások: Stratégiák a társadalmi hatás eléréséhez.” 2. Modul: „A társadalmi finanszírozás kihívásai” 3. Modul: „Vállalkozás irányítás: felelősség és lehetőség” 4. Modul: „A társadalmi hatásunk növelése: Innováció és egyéb stratégiák” 5. Modul: „SEFORÏS: a társadalmi vállalkozások társadalmi hatást növelő stratégiái, kihívásai.”

Ugródeszka - Pályázati felhívás

Örömmel tudatjuk, hogy a NESsT és a Badur Alapítvány közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programot hirdet azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű csoportok életminőségét hosszú távon javítsa fenntartható társadalmi vállalkozások támogatásán keresztül. A programra olyan szervezetek jelentkezését várjuk, akik mélyszegénységben élő közösségeket segítenek, és szeretnének társadalmi vállalkozást indítani, vagy egy már működő társadalmi vállalkozást megszilárdítani és növekedési pályára állítani. Olyan jelentkezőket várunk, akik elkötelezik magukat egy komplett üzleti terv elkészítésére és vállalkozási készségeik fejlesztésére.

A program első, üzletviteli képzést nyújtó szakaszában legfeljebb 5 sikeresen pályázó szervezet vehet részt, melyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelnek, pályázatukat 2017. április 14-ig 2017. április 17-ig elektronikusan benyújtják, és kiválasztásra kerülnek.

Az üzletviteli képzés végén a szervezetek prezentálják részletes üzleti tervüket. A legígéretesebb vállalkozások ötletük beindításához vagy vállalkozásuk fejlesztéséhez pénzügyi forráshoz juthatnak, amelynek odaítéléséről a Badur Alapítvány és NESsT szakmai értékelő bizottsága dönt. A tervezett keretösszeg 10.000.000 Ft, mellyel legfeljebb két vállalkozást díjaz majd a zsűri.

A pénzügyi támogatáson túl, a díjazott szervezetek további szakmai támogatásban is részesülhetnek, amely többek között magába foglalhat mentorálást, konzultációs lehetőséget, hozzáférést üzleti kapcsolatrendszerhez. A további szakmai támogatás megítéléséről, tartalmáról, időtartamáról a Badur Alapítvány kuratóriuma dönt, a nyertes szervezettel és a NESsT szakértőivel való egyeztetést követően.

A Badur Alapítvány halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegény közösségek életminőségét hivatott javítani programok támogatásával, fejlesztésével, esetenként kezdeményezésével. A londoni székhelyű alapítvány az Egyesült Királyságban, Laoszban és Magyarországon van jelen és működik együtt helyi vagy regionális civil szervezetekkel. Magyarországon a Badur Alapítvány fenntartható társadalmi vállalkozások inkubálásán keresztül munkahelyteremtésre és a mélyszegény közösségek életminőségének javítására fókuszál, e mellett az oktatáson belüli esélyegyenlőség növelését, illetve az energiaszegénység elleni küzdelmet támogatja.

 

1. Mit értünk társadalmi vállalkozás alatt?

 

Az olyan fenntartható vállalkozási tevékenységet tekintjük társadalmi vállalkozásnak, mely alapvetően egy társadalmi probléma megoldására jött létre. Jelen pályázat keretein belül olyan ötletgazdákat keresünk, akiknek a munkája középpontjában a mélyszegénységben élő közösségekben elért társadalmi hatás áll, de emellett a csapatok elkötelezettek a piaci orientáció és a hosszú távú fenntarthatóság iránt is. Ennek jegyében szeretnének új társadalmi vállalkozást indítani vagy már működő társadalmi vállalkozásukat megerősíteni, növekedési pályára állítani.

 

2. Célcsoport

 

A Badur Alapítvány missziójával összhangban, olyan társadalmi vállalkozások, ötletek jelentkezését várjuk, melyek végső kedvezményezettjei halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegény közösségek tagjai.

A halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénység által veszélyeztetett közösségek tagjai jellemzően:

 • alacsony iskolai végzettségűek, minőségi oktatáshoz való hozzáférésük korlátozott;
 • munkaerőpiaci helyzetük kiszolgáltatott (az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak, tartósan munkanélküliek, inaktívak, alkalmi vagy tartósan alacsony jövedelemből élnek);
 • nagyobb arányban tartoznak a roma kisebbséghez.

Ezeket a közösségeket súlyos anyagi depriváció jellemzi és tagjai társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve jelentős munkanélküliséggel sújtott településen, településrészen élnek.

 

3. Milyen területeken várunk társadalmi hatást a program résztvevőitől?

 

Olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik a vállalkozás révén a mélyszegénységben élő közösségeket a következő mód(ok)on kívánnak segíteni:

 • Közvetlen munkahelyteremtés,
 • Fenntartható jövedelemszerzési lehetőség biztosítása (a közösség tagjainak számottevő kiegészítő jövedelemhez való jutattása),
 • A nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedés segítése (pl. foglalkoztathatóság növelése készségfejlesztés révén, munkahely-közvetítő szolgáltatások nyújtása),
 • Mélyszegény közösségek életminőségének javítása (pl. olyan technológiai megoldások, szolgáltatások bevezetése, melyek égető társadalmi problémákra kínálnak megoldást. Az orvosolni kívánt problémák lehetnek rosszabb lakásminőség, energiaszegénység, alapvető javakhoz való elégtelen hozzáférés stb.),
 • A vállalkozásból származó profit társadalmi célokra, közösségfejlesztésre való fordítása (pl. oktatási programok finanszírozása a nyereségből).

A program előnyben részesíti azokat a szervezeteket, amelynek vállalkozása / vállalkozási ötlete növekedési potenciállal rendelkezik (társadalmi hatását tekintve és üzletileg is).

 

4. Milyen érettségű vállalkozásokat várunk?

 

Egyaránt várjuk olyan szervezetek jelentkezését, akiknek:

 • Van egy vállalkozási ötlete, de még nem kezdett bele annak megvalósításába;
 • Működő társadalmi vállalkozása van, és ezt szeretné megerősíteni, fejleszteni, fenntarthatóvá tenni vagy akár növekedési pályára állítani.

5. Kik pályázhatnak?

 

A társadalmi vállalkozások számos jogi formát ölthetnek; jelen pályázat keretében a következő formákban működő kezdeményezések jelentkezését fogadjuk el:

 • Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (alapítvány, egyesület), melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő közösségek támogatásában, fejlesztésében, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
 • Magyarországon bejegyzett nonprofit gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő közösségek támogatásában, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
 • Olyan mélyszegénységben élő közösségeket segítő kezdeményezések, melyek önálló jogi forma nélkül ugyan, de bizonyíthatóan fel tudnak mutatni 2 éves tapasztalatot egy adott alacsony jövedelmű közösség segítésében, és van legalább 3 elkötelezett csapattag, akik legalább 2 éve dolgoznak együtt. Ebben az esetben a kezdeményezés vezetője magánszemélyként pályázhat, és a pályázattal vállalja, hogy legkésőbb 2017. szeptember 30-ig létrehozza az adott üzleti modellnek leginkább megfelelő jogi formát.

A pályázóktól erős elkötelezettséget várunk el a társadalmi vállalkozásuk fejlesztése iránt, ami a program időtartama alatt a részvétellel járó, a vállalkozás tervezésére, fejlesztésére vonatkozó feladatok elvégzése nagyságrendileg havi 4 napnyi munkaidő-befektetést jelent. 

A következő típusú szervezetek pályázatát NEM áll módunkban befogadni: hittérítéssel foglalkozó szervezetek, nemzetközi szervezetek autonómiával nem rendelkező hazai képviseletei, illetve politikai pártokkal, politikai kampánnyal, pártok képviselőivel/tagjaival, alkohollal, dohányzással, fegyverekkel, rasszizmussal és erőszakkal kapcsolatba hozható szervezetek.

 

6. A program tartalma és menetrendje

 

A társadalmi vállalkozásfejlesztő program két fő szakaszból áll:

1. szakasz (5 hónap):

A társadalmi vállalkozás megtervezése/felülvizsgálata, az üzleti terv elkészítése:

A kiválasztott pályázók közös workshopok és egyéni konzultációk keretében a NESsT munkatársainak vezetésével végigmennek az üzleti terv készítés folyamatán. A folyamat végén a résztvevők prezentálják az üzleti tervüket egy ún. Üzleti Tanácsadó Bizottság előtt, mely a Badur Alapítvány és a NESsT értékelőiből és külső üzleti szakemberekből áll. A Bizottság a prezentációkat követően dönt arról, hogy az öt résztvevő szervezet közül melyik lesz az az egy, vagy legfeljebb két nyertes csapat, amelyik pénzügyi támogatásban részesül, és a program következő szakaszában is részt vehet.

Minden szervezetnek vagy csapatnak 2 fővel kell részt venni a workshopokon és a konzultációkon; lehetőleg az egyik személy az legyen, aki a vállalkozást vezeti majd, a másik pedig, aki döntéshozatali jogkörrel rendelkezik, vagy olyan személyek, akik a két szerep kombinációját képviselik.

A Badur Alapítvány és a NESsT fenntartja a jogot, hogy a program első szakaszában kevesebb mint öt szervezetet vonjon be az üzletviteli képzésbe, illetve, hogy ne hirdessen győztest, és, hogy összesen kevesebb, mint 10.000.000 Ft támogatást ítéljen meg.

2. szakasz:

A társadalmi vállalkozás elindítása, továbbfejlesztése (további megállapodás tárgya):

A pénzügyi támogatáson túl, a díjazott szervezetek további szakmai támogatásban is részesülhetnek, amely többek között magába foglalhat mentorálást, konzultációs lehetőséget, hozzáférést üzleti kapcsolatrendszerhez. A további szakmai támogatás megítéléséről, időtartamáról, tartalmáról a Badur Alapítvány kuratóriuma testre szabottan dönt, a nyertes szervezettel és a NESsT szakértőivel való egyeztetést követően.

 

A vállalkozásfejlesztő program menetrendje:

ugródeszka menetrend

7. A kiválasztás szempontjai

7.1. Képzési résztvevők kiválasztása

Az alábbiakban felsorolt kritériumok alapján, legfeljebb 5 pályázót választunk ki az összes beérkezett pályázatból, akik részt vehetnek a társadalmi vállalkozásfejlesztő program első szakaszában, az üzletviteli képzésen.

 • A pályázó motivációja és elkötelezettsége a Badur Alapítvány és a NESsT üzleti tervezési programjában való részvételre

Lelkes és és motivált pályázókat keresünk, nekik szeretnénk segítséget nyújtani, mert hisszük, hogy a szenvedély a társadalmi vállalkozások sikerének fontos eleme.

 • Sokszínű, hozzáértő, önfejlesztésre nyitott csapat

Olyan csapattagokokat keresünk, akik szívesen sajátítanák el az üzleti szemléletet vagy már bizonyítottan rendelkeznek vállalkozói készségekkel. Fontos, hogy merjenek kalkulált kockázatot vállalni, legyenek képesek sikeresen véghezvinni egy projektet, legyőzve a nehézségeket és kihívásokat. Olyan embereket keresünk, akik gyakorlatiasak, rendelkeznek vezetői képességekkel, ambiciózusak és elkötelezetten keresik a megoldást egy konkrét társadalmi problémára. Előnyben részesítjük az olyan csapatokat, ahol a humán, üzleti és szakági (célipari - pl. Ha az üzleti vállalkozás egy varroda kialakításáról szól, a szervezetet varró(női)/varrodai tapasztalattal rendelkező csapattag is segíti) tudás egyaránt megjelenik.

 • Beágyazottság a helyi közösségbe - bizonyítható társadalmi hatással, esetleg számszerűsíthető pénzügyi eredménnyel

Olyan szervezeteket jelentkezését várjuk, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek legalább egy mélyszegénységben élő közösség segítésében, jó kapcsolatot ápolnak a helyi közösség tagjaival, ismerik annak dinamikáját. A közösségben végzett munka eredményeit ezért érdemes lényegre törően és minél inkább számszerűsítve bemutatni a pályázatban. Előnyben részesítjük azokat a szervezeteket, melyek stabil pénzügyi helyzetben vannak.

 • Jelentős társadalmi hatás

A társadalmi vállalkozási ötlet magában rejti annak lehetőségét, hogy a mélyszegénységben élő közösség tagjai idővel méltó jövedelemhez vagy munkahelyhez jussanak, vagy életminőségük jelentősen javuljon.

 • Pénzügyileg fenntartható üzleti modell

A pályázat alapvető feltétele, hogy a pályázónak legyen egy vállalkozási ötlete, melyet a pályázati adatlapon a kérdések segítségével részletesen bemutat, megvilágítva a szervezeti/ személyes motivációkat, kapcsolódást, hátteret az üzleti ötlettel vagy már az üzleti tevékenységgel kapcsolatban. Alapvető feltétel, hogy a tervezett tevékenységből a szervezetnek/vagy hátrányos helyzetű magánszemélynek bevétele származzon, és az is derüljön ki a pályázatból, hogy az ötlet szerint a szolgáltatásért/termékért ki fizet majd, és milyen ötletei vannak a szervezetnek a szolgáltatás/termék piacra juttatását illetően.

A fentieken túl, a pályázatok értékelésénél előnyben részesítjük azokat a vállalkozásokat, melyek innovatívak és/vagy adaptálhatóak, többszörözhetőek vagy más módon jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek – de ez a pályázásnak nem alapvető feltétele.

 

7.2 Legjobb társadalmi vállalkozás kiválasztása a képzés lezárultával

Az üzletviteli képzés során elkészült/továbbfejlesztett üzleti terveket a NESsT és a Badur Alapítvány munkatársaiból és üzleti szakemberekből álló bizottság értékeli; és ez alapján születik meg a döntés a győztes társadalmi vállalkozás(ok)ról. Olyan üzleti modellt szeretnénk támogatni, amely az üzleti terve alapján kellő potenciállal rendelkezik mind a pénzügyi fenntarthatóság, mind a társadalmi hatás tekintetében, valamint életképes hosszú távú jövőképe van. A végső döntést az alábbi kritériumok mérlegelése alapján hozzuk meg:

 • Az üzleti terv meggyőzően alátámasztja az ötlet életképességét és a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát;
 • A vállalkozási tevékenység jelentős társadalmi hatással bír, mélyszegénységben élőket juttat méltó munkahelyhez, fenntartható jövedelemhez vagy jelentősen növeli a közösség tagjainak életminőségét;
 • Hosszú távon elkötelezett csapat: a végrehajtásért felelős csapatnak a folyamat során meg kell mutatnia hosszú távú elkötelezettségét és alkalmasságát a társadalmi vállalkozás megvalósítására és fejlesztésére.

Plusz értékelési szempont:

 • Egyedi üzleti modell, saját környezetében vagy összefüggéseiben innovatív;
 • Adaptálható/többszörözhető/nagy növekedési potenciállal rendelkező modell: az üzleti terv alapján a modell jelentős növekedési, fejlődési potenciállal rendelkezik, és/vagy a szervezet együttműködik más szervezetekkel a modell többszörözése kapcsán.

 

8. Mit nyerhet a pályázó szervezet a részvétellel?

 

 • 5 hónapnyi ingyenes készségfejlesztési támogatást a társadalmi vállalkozási ötlet életképességének értékeléséhez, a társadalmi vállalkozás indításához és működtetéséhez: az 5 kiválasztott szervezet három kétnapos üzletviteli workshopon vehet részt és egyéni mentorálásban részesül a NESsT munkatársai által.
 • Elkészül a társadalmi vállalkozás üzleti terve.
 • Pénzügyi támogatást: A Badur Alapítvány pénzügyi támogatással ismeri el a legígéretesebb vállalkozásokat ötletük beindításához vagy vállalkozásuk fejlesztéséhez. A tervezett keretösszeg 10.000.000 Ft, mellyel legfeljebb két vállalkozást díjaz majd a zsűri. A Badur Alapítvány és a NESsT testre szabottan dönt majd a támogatás legmegfelelőbb formájáról és feltételeiről.
 • A pénzügyi támogatáson túl, a díjazott szervezetek további szakmai támogatásban is részesülhetnek. A további szakmai támogatás megítéléséről, időtartamáról, tartalmáról a Badur Alapítvány kuratóriuma dönt, a nyertes szervezettel és a NESsT szakértőivel való egyeztetést követően.

 

9. Hogyan lehet pályázni?

 

Az itt letölthető adatlapot kell kitölteni, és a judit.koppany@badurfoundation.org email címre elküldeni az alábbi mellékletekkel együtt. Az email tárgyába kérjük, írják bele: Ugródeszka 2017 – pályázat.

Beadási határidő:  2017. április 14-ig  2017. április 17. éjfél

A kitöltött adatlapot Word, valamint az aláírt és beszkennelt változatot pdf formátumban is várjuk, a következő elnevezéssel: Szervezet neve_adatlap.doc; Szervezet neve_adatlap.pdf.

A pályázati adatlap mellett a következő mellékleteket várjuk:

 • Cégbírósági bejegyzés/regisztráció másolata és az utolsó pénzügyi beszámoló (2015)
 • A társadalmi vállalkozást megvalósító csapat tagjainak önéletrajza
 • Üzleti terv (ha van) vagy Előzetes pénzügyi kalkuláció (ha van)
 • Olyan dokumentumok, amelyek relevánsak a szervezetre/társadalmi vállalkozásra vonatkozóan: termékkatalógusok, szórólapok, fotók, újságcikkek, oklevelek/elismerések, stb.).

A pályázók kiválasztása három körben történik majd:

1. kör: a beadott pályázati adatlapok alapján 2017. április 30-ig kiválasztjuk azokat a pályázókat, akik továbbjutnak a második körbe.

2. kör: A kiválasztott csapatok egy személyes interjú és prezentáció keretében mutathatják be ötletüket. A prezentációk tervezett időpontja és helyszíne: 2017. május 9.- Budapest, május 11.- Pécs, május 15. – Miskolc.

3. kör: a végső körös résztvevőket 2017. május 16. és 30. között meglátogatjuk. A személyes látogatások alapján kerül kiválasztásra a képzési programba meghívást kapó 5 pályázó. A kiválasztás eredményéről a pályázókat a Badur 2017. május 31-én értesíti.

 

10. Kapcsolat, további információ

 

Amennyiben kérdése merül fel a programmal kapcsolatban, érdeklődjön Koppány Juditnál, a judit.koppany@badurfoundation.org email címen, vagy a +36 1 487 8036-os telefonszámon.

Kérjük, küldje tovább a pályázati lehetőséget olyan ismerőseinek, barátainak, üzleti kapcsolatainak, akit érdekelhet!

SENSES Nyitókonferencia

Csatlakozz hozzánk a “SENSES a Társadalmi Vállalkozási és a Vállalati Társadalmi Felelősségvállalási Programok összekapcsolásának lehetőségei a Duna régióban” nyitókonferenciájára! A SENSES projekt célja a Duna régión belüli társadalmi vállalkozási ökoszisztéma erősítése a szektor szereplőinek bevonásával, kapcsolatrendszerük bővítésével. A nyitókonferencia is ennek jegyében kerül megrendezésre: közel 100 hazai és Európai Uniós szakember, a civil társadalom, a politikai döntéshozók és a társadalmi vállalkozások képviselői kapnak lehetőséget, hogy közösen vitassák meg a régión belüli szektorfejlesztési lehetőségeket egy egész napos program keretében.

Időpont: 2017. február 15. Helyszín: 1088 Budapest József krt. 5, Marriott Courtyard Hotel

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció és részletes programleírás itt.

SENSES - Társadalmi vállalkozásfejlesztés ösztönzése a Duna régióban

A NESsT, mint Közép-Európa egyik legtapasztaltabb társadalmi vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezete az IFKA-val együttműködve részt vesz a Duna Transznacionális Program SENSES projektjében. A SENSES partnerség célja egy transznacionális hálózat szervezése a régióban, amely a társadalmi innováció és az innovatív társadalmi vállalkozások fejlődésének ösztönzésére, támogatására jött létre. A projekt célja a régión belüli társadalmi vállalkozások, a társadalmi felelősségvállalás jegyében működő vállalatok, (társadalmi hasznosságú) befektetők, politikai döntéshozók, felsőoktatási intézmények és civil szervezetek együttműködésének erősítése, kapcsolatrendszerük bővítése.

A projekt keretében együttműködő 8 partnerrégió és 5 stratégiai partner megoldásokat fogalmaz meg a társadalmi vállalkozások életképességének erősítésére, fenntartható üzleti modellek fejlesztésére, a gyenge pénzügyi-befektetési kultúra erősítésére, és a főként pro bono szakértői hálózatra épülő társadalmi vállalkozásfejlesztési ú.n. „katalizátor” szervezetek szolgáltatásportfóliójának fejlesztésére.

A projekt végén egy a társadalmi vállalkozásokra szabott 60 órás kombinált tananyag (hagyományos és online tanulási formákat ötvözve) elkészítését személyre szabott mentorálási tevékenységek egészítik ki.

 

További információ itt.

Ajánlattételi felhívás

A társadalmi vállalkozások fontos hajtóerőt képviselnek a jelenlegi gazdasági, környezeti és társadalmi problémák megoldásában. Valamennyi Duna-régiós országot egyaránt érintenek a szakpolitikák, jogi-szabályozási keretfeltételek, társadalmi hasznosságú befektetői piacok és társadalmi vállalkozásfejlesztési oktatás hiányosságai. A kihívásokra adandó újszerű megoldásokat fogalmaz meg a SENSES partnerség, amely célja a társadalmi vállalkozások, a társadalmi felelősségvállalás jegyében működő vállalkozások, (társadalmi hasznosságú) befektetők, politikai döntéshozók, felsőoktatási intézményekés civil szervezetek 600-800 tagot számláló transznacionális hálózatba szervezése az innovatív társadalmi vállalkozások és társadalmi innováció előmozdítására a Duna régióban. Az ajánlattétel témája és feladatai: Magyarországi projektnyitó konferencia helyszínének és catering szolgáltatásának biztosítása.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlattételi határidő: 2017. január 23.

Karácsonyi ajándékötletek

15th-birthday-1

Az alábbi karácsonyi ajándékötletek mind olyan társadalmi vállalkozások termékei és szolgáltatásai, amelyek üzleti megoldást hoznak egy-egy társadalmi problémára. A vásárlással, termékeik népszerűsítésével fenntarthatóságukhoz, és ezáltal az általuk elért társadalmi hatáshoz járulhatsz hozzá!

 

Ugródeszka Eredményhirdetés

   

badurhonlap

 

Véget ért a Badur Alapítvánnyal közös Ugródeszka programunk első szakasza. Összesen négy, mélyszegény közösségek méltó megélhetését célzó társadalmi vállalkozás prezentálta üzleti tervét augusztus végén: a sajókazai Ezer Kéz Szociális Szövetkezet, a miskolci RECIK Alapítvány, a Pécsbányai Közösségi Házhoz kapcsolódó Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet és a Baranya megyei Tegyünk Egymásért Egyesület.

Az Ezer Kéz Szociális Szövetkezet üzleti terve egy szociális bolt megnyitását vázolta fel, amit távolabbi elképzelések is kiegészítenek. A társadalmi vállalkozás szeretne általa megtermelt mezőgazdasági termékeket is értékesíteni, részben a saját boltban, részben más csatornákon.

A RECIK Alapítvány turisztikai szolgáltatásokat készül bevezetni Hernádpetriben. A környéken kiránduló családoknak és iskolai csoportoknak kínálnak majd programokat és helyi termékeket, amellyel kiegészítő jövedelmet biztosítanak 8-10 hátrányos helyzetű lakosnak.

tesz-strip

A Tegyünk Egymásért Szociális Szövetkezet egy olyan varroda indítását tervezi, ahol a pécs-somogyi szegregálódó közösség tagjai dolgoznak, és konfekció, valamint egyedi munkaruhákat készítenek cégeknek. Ők a program egyik díjazottja: a NESsT további 10 hónap mentorálást biztosít számukra a társadalmi vállalkozás üzleti tervének finomításához, és az induláshoz szükséges további források bevonásához.

Vállalkozási ötletüket a helyi varróklub hátrányos helyzetű, ámde lelkes és motivált tagjai ihlették, akik rendkívül rövid időn belül eljutottak az első 10 centi megvarrásától az alapok teljes megismeréséig. Ma már készen állnak rá, hogy termelőmunkát végezzenek. Induláskor 6 asszonynak teremtenek munkahelyet, az értékesítés növekedésével pedig ez a szám is nőni fog.

Mivel termékükkel kimondottan cégeket céloznak meg, a társadalmilag felelős vállalatok egyszerű helyzetben vannak, ha fenntartható működésüket segíteni szeretnék: munkaruha beszerzéskor gondoljanak rájuk.

 

pkh-strip

Az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet sült gesztenye értékesítés beindítására nyerte el a program fődíját, 1,8 millió Ft pénzügyi támogatást. A vállalkozás elindítását, valamint a következő lépést jelentő gesztenyeliszt gyártás előkészítését és az ahhoz szükséges források megteremtését mentorálással is segítjük egyelőre 2017 júliusáig.

A vállalkozási ötlet előzményei a bányabezárásokig nyúlnak vissza. Amióta Pécsbányán megszűnt a bányászati tevékenység, a település nehezen talál magára. A munkanélküliség magas, a gyönyörű környezet erőforrás híján gazdátlan és emiatt gondozatlan, sok a tettre kész ember, de kevés a közös lehetőség. Erre nyújt megoldást a gesztenyére, mint helyi erőforrásra (a Mecsekben őshonos növényre) épülő társadalmi vállalkozás. Első lépésként az egyesület használatában álló négyhektáros szelídgesztenyés termését dolgozzák fel, de a lisztgyártáshoz már a környékbeli kistermelőktől fogják beszerezni az alapanyagot.

A társadalmi vállalkozás már rövidtávon is 14 helyi lakosnak nyújt jövedelmet és egy közös célt a településnek.

Az egyesület október 8-án már második alkalommal rendezi meg a Gesztenye Liget Fesztivált, melynek elsődleges célja hidat építeni a pécsi belvárosi középosztály és Pécs-Bányatelep szegregálódó lakossága között. Az első lépések tavaly sikeresek voltak, akkor kelt el – még csak ad hoc ötlet alapján – az első néhány kg sült gesztenye is. Az idei alkalom pedig már egy tudatosan tervezett és indított társadalmi vállalkozás debütálásának napja, ahol várunk mindenkit szeretettel.

 

 

 

 

HVCA - Portfolio: 18. régiós konferencia a vállalati pénzügy, a kockázati tőke és a magántőke befektetési területek szakembereinek!

A Portfolio és a HVCA idén megrendezi 18. éves konferenciáját a Sofitel Budapest Lánchíd szállodában. Az esemény a vállalati pénzügy, a kockázati tőke és a magántőke befektetési területeken aktív szakemberek számára teljes körű piaci áttekintést, és a legmagasabb szintű kapcsolatépítési lehetőséget biztosítja. Az idei év főelőadója Joseph Andrew a Dentons Ügyvédi Irodájának Nemzetközi Elnöke, és az Egyesült Államok Demokrata Pártja Nemzeti Tanácsának (DNC) korábbi elnöke lesz.

A konferencia együttműködő partnereként invitálunk Benneteket is az eseményre, mely a magyarországi legnagyobb és legérdekesebb tranzakciókat állítja fókuszába régiós kitekintéssel.

Kiemelt témák

 • Befektetői szempontok a magyar és a közép-kelet-európai NPL (Non-performing Loan) piacon
 • A magántőke, mint a növekedés forrása az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank régiójában
 • A private equity tranzakciók trendjei – Különbségek a KKE-régió és Nyugat-Európa között
 • Határokon átívelő kockázatitőke-tranzakciók a régióban

A rendezvény hasznos ismeretekkel szolgálhat

 • private equity és venture capital befektetők,
 • corporate finance szakemberek,
 • vállalatértékesítési, vagy akvizíciós szándékkal rendelkező cégtulajdonosok,
 • pénzügyi igazgatók,
 • nyugdíjpénztárak,
 • jogászok,
 • vállalkozók és vállalkozások tulajdonosai, akik magántőke és a kockázati tőke finanszírozás iránt érdeklődők számára.

Főbb információk

Időpont: 2016. június 8. A szakmai program (9:00-16:45) után borkóstolóval és vacsorával várják a vendégeket.

Helyszín: Sofitel Hotel Budapest

A konferencia két nyelven, angol-magyar szinkrontolmáccsal zajlik.

További információért látogass el a HVCA weboldalára!

Ugródeszka - Pályázati felhívás

magyarorszag

UGRÓDESZKA - Társadalmi vállalkozásfejlesztő program mélyszegénységben élők életminőségének javítását célzó kezdeményezések számára

Örömmel tudatjuk, hogy a NESsT és a Badur Alapítvány közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programot hirdet azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű csoportok életminőségét hosszú távon javítsa fenntartható társadalmi vállalkozások támogatásán keresztül.

Az Ugródeszka program első, üzletviteli képzést nyújtó szakaszában 5 sikeresen pályázó szervezet vehet részt, amelyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumok alapján nyújtják be pályázatukat 2016. február 21-ig emailben, a palyazat@nesst.org címre.  A legsikeresebb üzleti tervet elkészítő résztvevő maximum 10.000 euró pénzügyi támogatást kap társadalmi vállalkozása beindításához vagy fejlesztéséhez, valamint a NESsT magyarországi portfóliójának tagjaként 2017. decemberig folyamatos szakmai támogatásban részesül.

A programra olyan szervezetek jelentkezését várjuk, akik mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű közösségeket segítenek, és szeretnének társadalmi vállalkozást indítani, vagy egy már működő és társadalmi vállalkozást megszilárdítani és növekedési pályára állítani. A jelentkezőktől elvárjuk, hogy elkötelezzék magukat egy komplett üzleti terv elkészítésére és vállalkozási készségeik fejlesztésére.

A Badur Alapítvány hátrányos helyzetű, szegény illetve mélyszegény közösségek életminőségét hivatott javítani programok támogatásával, fejlesztésével, esetenként kezdeményezésével. A londoni székhelyű alapítvány az Egyesült Királyságban, Laoszban és Magyarországon van jelen és működik együtt helyi vagy regionális civil szervezetekkel. A Badur Alapítvány támogatásai partnerei infrastrukturális és szakmai hátterének megerősítésére irányulnak.

Magyarországon a Badur Alapítvány fenntartható társadalmi vállalkozások inkubálásán keresztül munkahelyteremtésre e mellett az oktatáson belüli esélyegyenlőség növelésére, illetve az energiaszegénység elleni küzdelemre fókuszál.

1. Mit értünk társadalmi vállalkozás alatt?

A NESsT az olyan fenntartható vállalkozási tevékenységet tekinti társadalmi vállalkozásnak, mely alapvetően egy társadalmi probléma megoldására jött létre. Jelen pályázat keretein belül olyan ötletgazdákat keresünk, akiknek a munkája középpontjában a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok körében elért társadalmi hatás áll, de emellett elkötelezettek a piaci orientáció és a hosszú távú fenntarthatóság iránt is. Ennek jegyében szeretnék már működő társadalmi vállalkozásukat megerősíteni, növekedési pályára állítani, vagy új társadalmi vállalkozást indítani.

2. Milyen területeken várunk társadalmi hatást a program résztvevőitől?

Olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik a vállalkozás révén mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportokat a következő mód(ok)on kívánnak segíteni:

 • Közvetlen munkahelyteremtés
 • Foglalkoztathatóság növelése készségfejlesztés révén
 • Nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedés segítése
 • Vállalkozóvá válás segítése
 • Fenntartható jövedelemszerzési lehetőség biztosítása
 • Piacra jutás segítése

A szervezetnek minden esetben törekednie kell arra, hogy a társadalmi vállalkozás révén a célcsoport tagjait méltó módon méltányos jövedelemhez juttassa. A program célja olyan szervezet támogatása, amelynek vállalkozása / vállalkozási ötlete növekedési potenciállal rendelkezik (társadalmi hatását tekintve és üzletileg is). 

3. Kik pályázhatnak?

A társadalmi vállalkozások számos jogi formát ölthetnek; jelen pályázat keretében a következő formákban működő kezdeményezések jelentkezését fogadjuk el:

 • Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (alapítvány, egyesület), melyek legalább2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, fejlesztésében, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
 • Magyarországon bejegyzett nonprofit gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
 • Olyan mélyszegénységben élő csoportokat segítő kezdeményezések, melyek önálló jogi forma nélkül ugyan, de bizonyíthatóan fel tudnak mutatni 2 éves tapasztalatot egy adott alacsony jövedelmű közösség segítésében, és van legalább 3 elkötelezett csapattag, akik legalább 2 éve dolgoznak együtt. Ebben az esetben a kezdeményezés vezetője magánszemélyként pályázhat, és a pályázattal vállalja, hogy legkésőbb 2016. június30-iglétrehozza az adott üzleti modellnek leginkább megfelelő jogi formát.

A pályázóktól erős elkötelezettséget várunk el a társadalmi vállalkozásuk fejlesztése iránt. A program időtartama alatt a részvétellel járó, a társadalmi vállalkozás tervezésére, fejlesztésére vonatkozó feladatok elvégzése nagyságrendileg havi 4 napnyi munkaidő-befektetést jelent.

A következő típusú szervezetek pályázatát NEM áll módunkban befogadni: hittérítéssel vagy kizárólag adományozással foglalkozó szervezetek, nemzetközi szervezetek autonómiával nem rendelkező hazai képviseletei, illetve politikai pártokkal, politikai kampánnyal, pártok képviselőivel/tagjaival, alkohollal, dohányzással, fegyverekkel, rasszizmussal és erőszakkal kapcsolatba hozható szervezetek.

4. A program tartalma és menetrendje

A társadalmi vállalkozásfejlesztő program két fő szakaszból áll:

1. szakasz (4 hónap):

A társadalmi vállalkozás megtervezése (felülvizsgálata), az üzleti terv elkészítése.

A kiválasztott pályázók közös workshopok és egyéni konzultációk keretében a NESsT munkatársainak vezetésével végigmennek az üzleti terv készítés folyamatán. A folyamat végén a résztvevők prezentálják az üzleti tervüket egy ún. Üzleti Tanácsadó Bizottság előtt, mely a NESsT és a Badur Alapítvány értékelőiből és külső üzleti szakemberekből áll. A Bizottság a prezentációkat követően dönt arról, hogy az öt résztvevő szervezet közül melyik lesz az az egy, amelyik pénzügyi támogatásban részesül, és a program következő szakaszában is részt vehet.

Minden szervezetnek vagy csapatnak 2 fővel kell részt venni a workshopokon és a konzultációkon; lehetőleg az egyik személy az legyen, aki a vállalkozást vezeti majd, a másik pedig, aki döntéshozatali jogkörrel rendelkezik, vagy olyan személyek, akik a két szerep kombinációját képviselik.

A NESsT és a Badur Alapítvány fenntartja a jogot, hogy a program első szakaszában ne hirdessen győztest, illetve hogy összesen kevesebb, mint 10.000 eurónyi támogatást ítéljen meg.

2. szakasz (18 hónap):

A társadalmi vállalkozás elindítása, továbbfejlesztése - NESsT Portfólió-tagság

Az 1. szakasz végén kiválasztott győztes szervezet lehetőséget kap arra, hogy a NESsT Portfóliójának tagjaként a társadalmi vállalkozás sikeres elindítása, megszilárdítása, illetve növekedési pályára állítása érdekében a következő támogatásokban részesüljön:

 • Szakmai támogatás és konzultációs lehetőség a NESsT-tel és a Badur Alapítvánnyal a társadalmi vállalkozással kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében, 18 hónapon keresztül, havi találkozók keretében.
 • Hozzáférés a NESsT teljesítménymenedzsment eszközéhez, melynek segítségével a társadalmi vállalkozás mérni tudja üzleti eredményeit és az elért társadalmi hatást.
 • Hozzáférés a NESsT és a Badur Alapítvány üzleti kapcsolati hálózatához a társadalmi vállalkozás sikere érdekében, mely szakmai segítséget és üzleti kapcsolatrendszert egyaránt jelent.
 • Lehetőség a találkozásra és a tapasztalatcserére a NESsT Portfóliójába és Alumnijába tartozó többi társadalmi vállalkozással, többek között az évenkénti NESsT Portfóliótáborban, közös portfóliótréningeken és egyéb portfólió-találkozókon.
 • Lehetőség a NESsT Enterprise brand használatára, a társadalmi vállalkozás népszerűsítése a NESsT és a Badur Alapítvány csatornáin keresztül.

A 2. szakaszban nyújtott támogatás részleteit a NESsT és a győztes szervezet között kötött támogatási szerződés szabályozza majd.

A vállalkozásfejlesztő program menetrendje:

presentation1_0

5. A kiválasztás szempontjai

Az alábbiakban felsorolt kritériumok alapján 5 pályázót választunk ki az összes beérkezett pályázatból, akik részt vehetnek a társadalmi vállalkozásfejlesztő program első szakaszában.

 • A pályázó motivációja és elkötelezettsége a NESsT és a Badur Alapítvány üzleti tervezési programjában való részvételre

Lelkes és és motivált pályázókat keresünk, nekik szeretnénk segítséget nyújtani, mert hisszük, hogy a szenvedély a társadalmi vállalkozások sikerének fontos eleme.

 • Vállalkozói szemlélet és vezetői készségek

Előnyben részesítjük azokat – legyen akár egyéni pályázó, akár szervezet ilyen munkatársakkal -, akik bizonyítottan rendelkeznek vállalkozói készségekkel, mernek kalkulált kockázatot vállalni, akik képesek sikeresen véghezvinni egy projektet, legyőzve a nehézségeket és kihívásokat. Olyan embereket keresünk, akik gyakorlatiasak, rendelkeznek vezetői képességekkel, ambiciózusak és elkötelezetten keresik a megoldást egy konkrét társadalmi problémára.

 • Jelenlegi vagy korábbi tevékenység mélyszegénységben élő közösségekben, bizonyítható társadalmi hatással, esetleg számszerűsíthető pénzügyi eredménnyel

Olyan szervezeteket jelentkezését várjuk, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek legalább egy mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű közösség segítésében, és jó kapcsolatot ápolnak a helyi közösség tagjaival. A közösségben végzett munka eredményeit ezért érdemes lényegre törően és minél inkább számszerűsítve bemutatni a pályázatban. Előnyben részesítjük azokat a szervezeteket, melyek stabil pénzügyi helyzetben vannak.

 • Innovatív társadalmi vállalkozási ötlet

A pályázat alapvető feltétele, hogy a pályázónak legyen egy vállalkozási ötlete, melyet a pályázati adatlapon a kérdések segítségével részletesen bemutat, megvilágítva a szervezeti/ személyes motivációkat, kapcsolódást, hátteret az üzleti ötlettel vagy már az üzleti tevékenységgel kapcsolatban. Alapvető feltétel, hogy a tervezett tevékenységből a szervezetnek/vagy hátrányos helyzetű magánszemélynek bevétele származzon, és az is derüljön ki a pályázatból, hogy az ötlet szerint a szolgáltatásért/termékért ki fizet majd, és milyen ötletei vannak a szervezetnek a szolgáltatás/termék piacra juttatását illetően.

Azon társadalmi vállalkozási ötleteket részesítjük előnyben, amelyek innovatívak, a kapott információk alapján életképesnek tűnnek és várhatóan nagy társadalmi hatással rendelkeznek. A társadalmi vállalkozási ötlet magában rejti annak lehetőségét, hogy a mélyszegénységben élő közösség tagjai idővel méltó jövedelemhez vagy munkahelyhez jussanak, valamint, hogy a majd bizonyított modell idővel többszörözhető.

Milyen kritériumok alapján választjuk ki a program legjobb társadalmi vállalkozás koncepcióját?

Az elkészült üzleti terveket a NESsT és a Badur Alapítvány munkatársaiból és üzleti szakemberekből álló értékelő bizottság értékeli; és ez alapján születik meg a döntés a győztes társadalmi vállalkozásról. Olyan üzleti modellt szeretnénk támogatni, amely az üzleti terve alapján kellő potenciállal rendelkezik mind a pénzügyi fenntarthatóság, mind a társadalmi hatás növelésének tekintetében, valamint életképes hosszú távú jövőképpel rendelkezik. A végső döntést az alábbi kritériumok mérlegelése alapján hozzuk meg:

 • Egyedi üzleti modell, saját környezetében vagy összefüggéseiben innovatív;
 • Az üzleti terv meggyőzően alátámasztja az ötlet életképességét és a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát;
 • A vállalkozási tevékenység jelentős társadalmi hatással bír, mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű személyeket juttat méltó munkahelyhez vagy fenntartható jövedelemhez;
 • Többszörözhető modell/nagy növekedési potenciál: az üzleti terv alapján a modell jelentős növekedési, fejlődési potenciállal rendelkezik, és/vagy a szervezet együttműködik más szervezetekkel a modell többszörözése kapcsán;
 • Hosszú távon elkötelezett csapat: a végrehajtásért felelős csapatnak a folyamat során meg kell mutatnia hosszú távú elkötelezettségét és alkalmasságát a társadalmi vállalkozás megvalósítására és fejlesztésére.

6. Mit nyerhet a pályázó szervezet a részvétellel?

 • 4 hónapnyi ingyenes készségfejlesztési támogatást a társadalmi vállalkozási ötlet életképességének értékeléséhez, a társadalmi vállalkozás indításához és működtetéséhez.
 • Elkészül a társadalmi vállalkozás üzleti terve.
 • Pénzügyi támogatást: a NESsT és a Badur Alapítvány legfeljebb 10.000 euróval támogatja a legjobb társadalmi vállalkozási koncepciót, melyet a díjazott a vállalkozás elindításához vagy továbbfejlesztéséhez használhat fel. A NESsT és a Badur Alapítvány testre szabottan dönt majd a támogatás legmegfelelőbb formájáról, feltételeiről és ütemezéséről.
 • 18 hónapnyi további vállalkozásfejlesztési támogatást a NESsT-től és a Badur Alapítványtól a társadalmi vállalkozás megvalósításához, mint az inkubációs portfólió tagja. A NESsT Portfólió tagjaként a győztes lehetőséget kap többek között szakmai konzultációkra, üzleti kapcsolatok építésére, más társadalmi vállalkozásokkal való tapasztalatcserére, valamint ismertsége növelésére (lásd 4. pont).

7. Hogyan lehet pályázni?

Az itt letölthető adatlapot kell kitölteni, és a mellékletekkel együtt a palyazat@nesst.org email címre elküldeni.

Az adatlapot Word formátumban, valamint az aláírt és beszkennelt változatot pdf formátumban is be kell küldeni, a következő elnevezéssel: Szervezet neve_adatlap; Szervezet neve_prezentáció, stb.

A pályázati adatlap mellett a következő mellékleteket várjuk:

 • Egy prezentáció, amely bemutatja motivációjukat és céljaikat. A prezentáció formáját a pályázók választhatják meg (pl. videófilm, PowerPoint, Prezi). A prezentációnak a pályázó motivációját, a megoldandó társadalmi problémát, az üzleti megoldást, a társadalmi vállalkozás céljait és a csapatot kell bemutatnia. Innovatív, de tömör prezentációkat várunk.
 • Cégbírósági bejegyzés/regisztráció másolata és az utolsó pénzügyi beszámoló (2014)
 • A társadalmi vállalkozást megvalósító csapat tagjainak önéletrajza
 • Stratégiai terv és/vagy üzleti terv (ha van)
 • Olyan dokumentumok, amelyek relevánsak a szervezetre/társadalmi vállalkozásra vonatkozóan: termékkatalógusok, szórólapok, fotók, újságcikkek, oklevelek/elismerések, stb.).

Beadási határidő: 2016. február 21. éjfél

A pályázók kiválasztása két körben történik majd:

1. kör: a beadott pályázati adatlapok alapján 2016. február 26-ig kiválasztunk legfeljebb 10 pályázót, akik továbbjutnak a második körbe.

2. kör: a kiválasztott résztvevőket 2016. február 29. és március 9. között meglátogatjuk, velük személyes interjút készítünk. A látogatás célja, hogy jobban megértsük a pályázó hátterét, ötletét és terveit, megismerjük a csapatot és a rendelkezésre álló erőforrásokat. A személyes látogatások alapján kerül kiválasztásra a programba meghívást kapó 5 pályázó. A kiválasztás eredményéről a pályázókat a NESsT 2016. március 11-én értesíti.

Amennyiben kérdése merül fel a programmal kapcsolatban, érdeklődjön Kodó Krisztinánálkkodo@nesst.org email címen, vagy a +36 1 267 0231-es telefonszámon. Kövessen minket a Facebookon is, ahol a programmal kapcsolatos legfrissebb információkról értesülhet.

Kérjük, küldje tovább a pályázati lehetőséget olyan ismerőseinek, barátainak, üzleti kapcsolatainak, akit érdekelhet!

Üdvözlettel:

Horváth Anna

A NESsT magyarországi igazgatója

Pályázati felhívás

Pályázati adatlap