cover_legal_940x343

Resurse legale

Ghiduri juridice pentru antreprenorii sociali

Începând din 2015, NESsT a lucrat cu DLA Piper, o firma de avocatura la nivel mondial în vederea elaborarii unor broșuri educative legate de cadrul legislativ relevant pentru întreprinderile sociale din România.

Programul este modelat pe inițiative similare ale DLA Piper în Marea Britanie și Belgia. Materialele dezvoltate de NESsT și avocații DLA Piper conțin informații cheie ce credem noi, vor oferi un sprijin valoros entităților de economie socială în activitatea lor de zi cu zi.

Începând cu noiembrie 2016, toate materialele vor fi disponibile în mod gratuit de pe acest site.

Ghiduri disponibile:

1. Intreprinderea Sociala – Promotor al economiei sociale in Romania

Începând cu anul 2015, România are un cadrul legal care reglementează înființarea și funcționarea “întreprinderilor sociale”.
Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți aspectele esențiale cu privire la întreprinderea socială/întreprinderea socială de inserție și să vă răspundeți la întrebările „Ce este?”, „Cum se poate înființa?”, „De ce facilități poate beneficia?” și „Ce obligații are?” o întreprindere socială/întreprindere socială de inserție.

2. Interactiuni cu persoane fizice – regim juridic si fiscal

Interacțiunile unei entități cu persoanele fizice pot fi sub formă de: (i) relație de dependență prin încheierea unui contract individual de muncă; (ii) colaborare sau prestări servicii desfășurate de persoane fizice înregistrate fiscal ca persoană fizică autorizată sau persoană fizică independentă; (iii) desfășurare de activități fără caracter de regularitate de către persoane fizice neînregistrate fiscal.
Acest ghid prezintă pe scurt potențialele implicații și aspecte juridice și fiscale reieșind din interacțiunile dintre o entitate juridică și persoane fizice, interacțiuni ce pot avea loc sub oricare dintre formele amintite mai sus.”

3. Regim juridic si fiscal al donatiilor si sponsorizarilor acordate organizatiilor non-profit/ non-guvernamentale (ONG-uri)

Organizațiile non-guvernamentale/non-profit încheie frecvent contracte de donație și/sau sponsorizare.
Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți aspectele esențiale cu privire la aceste tipuri de contracte.

4. Contractele – Scurt ghid practic

La încheierea unui contract sunt anumite aspecte ce trebuie avute în vedere pentru a vă asigura că acesta este valabil și angajant pentru părți precum și că veți obține o poziție contractuală care să corespundă intereselor dumneavoastră.
Acest ghid vă va ajuta să vă conturați o imagine generală asupra aspectelor esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere la încheierea oricărui tip de contract.

 

Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rugăm să contactați echipa NESsT:
• Sonia Oprean, Senior Manager, NESsT România – soprean[at]nesst.org